pol eng ru

Olchowiec 120, 23-413 Obsza, tel.: +48 84 627 32 28

Własności prozdrowotne borówki

Borówki nie tylko są bardzo smaczne, ale także przynoszą organizmowi wiele korzyści:

  • ODPORNOŚĆ: Borówki mają największą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. 
  • PROFILAKTYKA ANTYNOWOTWOROWA: Wysoka zawartość antyoksydantów i antocyjanów powoduje, że borówki nie tylko są ważnym czynnikiem w  profilaktyce antynowotworowej, ale także pomagają w leczeniu różnych postaci raka.
  • SERCE: Dzięki niespotykanej w innych owocach zawartości fitoestrogenów i błonnika borówki mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu (HDL), przez co wspomagają zapobieganie wielu chorobom serca.
  • MÓZG: Zawarte w borówkach antocyjany, witaminy A, B, C i E, cynk, potas, sód, mangan i selen spowalniają, a nawet, jak wynika z doświadczeń, cofają proces starzenia się mózgu i sprawiają, że możemy długo cieszyć się doskonałą pamięcią.
  • PRZEWÓD POKARMOWY: Błonnik i liczne nasionka usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
  • UKŁAD MOCZOWY: Borówki wspomagają odpowiednie funkcjonowanie układu moczowego, poprzez wypłukiwanie z organizmu nagromadzonych bakterii, dzięki czemu zapobiegają infekcjom.
  • WZROK: Borówki, bogate w składniki zwane antocjanozydami, spowalniają utratę wzroku i mogą zapobiec występowaniu wielu chorób oczu.
  • POWSTRZYMANIE STARZENIA SIĘ ORGANIZMU: Dzięki dużej zawartości antocyjanów i błonnika borówki neutralizują wolne rodniki, przez co zapobiegają szybkiemu starzeniu się organizmu.
  • ODCHUDZANIE: Jak wskazują najnowsze badania naukowców amerykańskich, borówki mogą pomóc w pozbyciu się nadwagi.
  • DOBRE SAMOPOCZUCIE: Spożywając borówki zachowujemy dobrą formę fizyczną i lepiej się czujemy.